Total ukrainifisering?

Vil raseringen av Lenin-statuer i Ukraina bli etterfulgt av et totalforbud mot russisk språk?

Vil raseringen av Lenin-statuer i Ukraina bli etterfulgt av et totalforbud mot russisk språk?

Nylig fremla 33 medlemmer av Radaen et lovforslag om å gjøre ukrainsk til det eneste tillatte språket i Ukraina. Forslaget er et uttrykk for det nærmest uvirkelige politiske spillet som idag foregår i Ukraina – som fortoner seg som forsøk fra sentralmaktens side på å frembringe konflikter og splittelse.

I henhold til lovforslaget skal ukrainsk være det eneste tillate språket i parlamentet, lokale folkevalgte organer og statsforvaltningen. Alle henvendelser fra borgerne til myndighetene skal være på ukrainsk. All undervisning og opplæring skal foregå på ukrainsk. Alle tv-programmer og filmer skal være på ukrainsk eller ”dubbet” til ukrainsk. Internett og forlagsbransjen skal ukrainifiseres. Og butikkansatte, servitører og liknende yrkesgrupper skal tvinges til å kommunisere med kundene utelukkende på ukrainsk.

Brudd på den foreslåtte språkloven skal straffes med drakoniske bøter.

Bare i barnehager og i småskolen skal russisk og andre minoritetsspråk fortsatt være tillatt.

Paradoksalt nok sammenfaller lovforslaget nærmest fullstendig med en forordning tsar Aleksander II i 1873 utstedte om å forby bruken av lillerussisk (ukrainsk) i litteratur, undervisning og samfunnsliv (bortsett fra at tv, film og internett selvsagt var ukjent for tsaren og hans rådgivere). Denne såkalte Ems-forordningen har ukrainske nasjonalister og historikere fordømt på det kraftigste som et uttrykk for storrussisk sjåvinisme og undertrykkelsespolitikk.

Blir lovforslaget vedtatt, betyr det at språkloven av 2012 som gir russisk og andre minoritetsspråk status som regionalt språk i områder der de benyttes av minst 10 prosent av befolkningen, ikke lenger vil være gjeldende.

Idag har russisk stilling som regionalt språk tillatt brukt i forvaltning og undervisning i 13 av Ukrainas 27 oblaster.

Hvorvidt lovforslaget om total ukrainifisering vil bli vedtatt er uklart.

I etterkant av statskuppet mot Viktor Janukovitsj i februar 2014 vedtok Radaen å frata russisk stillingen som regionalt språk. Protester fra Europaparlamentet gjorde imidlertid at Oleksandr Turtsjinov, som fungerte som president etter kuppet, nedla veto mot vedtaket.

I et borgerkrigsherjet land der knapt noen lenger har tillit til presidenten, regjeringen eller nasjonalforsamlingen, og der minst 1/3 av befolkningen bruker russisk som sitt dagligspråk, virker denne type provoserende og splittende lovforslag absurd. Og man skulle derfor tro at forslagsstillerne ville bli tvunget til å trekke lovforslaget tilbake.

Lovforslaget minner imidlertid om en pågående kampanje for å rive Lenin-statuer og andre sovjetiske minnesmerker og å omdøpe gater og offentlige plasser til ære for ukrainske nasjonalister som også provoserer en stor del av befolkningen.

At lovforslaget om full ukrainifisering skal bli avvist er derfor langt fra sikkert.

Tilsynelatende har president Petro Porosjenko og kretsen rundt ham ikke noe annet mål enn ved hjelp av provokasjoner og kunstig frembrakte konflikter å holde seg ved makten i ytterligere noen måneder, så de fortsatt kan utplyndre befolkningen. At Ukraina faller fra hverandre ser ikke ut til å bekymre dem.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s