Ukrainsk eksilregjering?

Mykola Azarov

Mykola Azarov

Den 27. desember 2016 erklærte en russisk domstol at maktskiftet i Ukraina i 2014 hadde vært et statskupp. Leder av Komiteen for Ukrainas frelse, den tidligere ukrainske statsministeren Mykola Azarov, som idag lever i eksil i Russland, uttalte etter denne rettsavgjørelsen til Izvestija at man nå ville henvende seg til internasjonale domstoler for å få disse til å betegne regimeskiftet som et kupp. Dermed ville man presse ukrainske domstoler til å ta stilling til legitimiteten ved regimeskiftet.  Azarov opplyste også at man vurderte å danne en ukrainsk eksilregjering.

Izvestija bad Rostislav Isjtsjenko, leder av Senter for systemanalyse og prognosering, om å kommentere disse planene. Isjtsjenkos svar var lite oppmuntrende for de ukrainske eksilpolitikerne:

”En eksilregjering skulle ha vært dannet i 2014, og samtidig skulle man ha begynt å handle. Ikke ved å henvende seg til rettsvesenet, men ved aktivt å opptre på den internasjonale arena og i Russland. Ved å søke støtte i Ukraina og å erklære at man selv utgjorde den lovlige makten. Ikke nå noen år etterpå, når det har blitt gjennomført parlaments- og presidentvalg i Ukraina, og Petro Porosjenko er internasjonalt anerkjent. Selvfølgelig var det et kupp; det er det ingen som bestrider. Men etterpå ble den nye makten legitimert gjennom valg. Hverken en russisk, sveitsisk eller kinesisk domstol kan gjøre noe i forhold til denne makten, siden disse domstolene ikke har eksterritoriell myndighet.”

Dette er utvilsomt en riktig vurdering. Dessuten er det tvilsomt om internasjonale domstoler som er dominert av vestlige land, vil betegne maktskiftet i Ukraina som et statskupp.

(For en presentasjon av Rostislav Isjtsjenkos syn på betydningen av det amerikanske presidentvalget, EUs problemer, situasjonen i Ukraina med mer se nyhetsbrev av 5. januar 2017.)

Ukrainske eksilgrupperinger og deres støttespillere kan informere folk i Vesten og andre steder om regimeskiftet i 2014 og andre hendelser i Ukraina. På dette området har de gjort en god jobb, for eksempel er det stadig færre i Vesten som tror det var Viktor Janukovitsj’ sikkerhetsstyrker som stod bak drapene på Maidan i 2014 (Se nyhetsbrev av 28. november 2016 som omhandler Janukovitsj’ vitnemål om drapene på Maidan og hva vi i dag vet om drapene).

Men det er ikke denne type informasjonsarbeid rettet mot et internasjonalt publikum som vil avgjøre skjebnen til dagens ukrainske makthavere.

Skjebnen til det russiskfiendtlige Kiev-regimet vil bli avgjort av den økonomiske, sosiale og politiske utviklingen i Ukraina. Og den burde peke i retning av et regimeskifte. Ukrainsk økonomi er i oppløsning, millioner av ukrainere ønsker å emigrere til utlandet, og drømmene mange knyttet til regimeskiftet i 2014 er det knapt lenger noen som tror på. En meningsmåling i november 2016 viste at 73 prosent av den ukrainske befolkningen har mistillit til president Petro Porosjenko, og at mistilliten til regjeringen og parlamentet er på henholdsvis 79 og 87 prosent.

I en situasjon der kommunistpartiet er forbudt, de russiskvennlige partiene undertrykt og kvasiopposisjonelle som Julija Timosjenko står for samme politikk som Porosjenko og hans støttespillere, betyr dette at både et høyrenasjonalistisk kupp som vil bringe de rene fascistene til makten, og et totalt sammenbrudd er en mulighet. Trolig er det bare rå undertrykkelse, kombinert med antirussisk hysteri og mobilisering mot ytre fiender, som gjør at Porosjenko-regimet har klart å holde seg ved makten.

Det ukrainske patrioter som Azarov kan gjøre i denne situasjonen, er å gjøre sitt ytterste for å få russiske politikere og massemedier til å kommentere utviklingen i Ukraina og Kiev-regimets undertrykkelsespolitikk. De eneste som kan gi den ukrainske befolkningen et sant bilde av hva som foregår i landet deres, er russiske massemedier. Og sann informasjon vil gjøre det lettere for befolkningen å styrte dagens regime og å opptre på en rasjonell måte når dette fjernet.

Trykket i Friheten 19. januar 2017.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s