Forsiktig optimisme

Rostislav Isjtsjenko

Rostislav Isjtsjenko

Noen dager før årsskiftet, 26. desember 2016, ble den ukrainsk-russiske politologen Rostislav Isjtsjenko, leder for Senter for systemanalyse og prognosering, intervjuet av Radio Sputnik om sitt syn på verdenssituasjonen. Bildet Isjtsjenko tegnet av dagens virkelighet slik den fortoner seg fra et russisk perspektiv, var preget av en forsiktig optimisme knyttet til svekkelsen av det han omtalte som globaliseringskreftene.

Isjtsjenko innledet sine utlegninger med å advare mot overoptimisme knyttet til Donald Trumps forestående tiltredelse av presidentembetet. Han påpekte at Trump var avhengig av støtte fra Kongressen for å kunne legge om amerikansk utenrikspolitikk i en mindre russlandsfiendtlig retning. Og han fremhevet at Trump etter at å dømme ville innta en konfliktfylt holdning til Russlands allierte Kina. Dette ville kunne stille den russiske ledelsen overfor vanskelige dilemmaer da det var grunn til å anta at Trump ville knytte eventuelle innrømmelser i forhold til for eksempel Ukraina til russisk støtte til amerikansk politikk overfor Kina.

Både USA og EU befant seg ifølge Isjtsjenko i en krisesituasjon knyttet til maktkamp mellom globalister og antiglobalister. Forskjellen var at mens krisen i USA tilsynelatende hadde passert sitt toppunkt da globalistene oppgav å sabotere innsettelsen av Trump som president, var det grunn til å forvente at den politiske krisen i Europa ville forsterkes i årene fremover. Usikkerhet om hva Trump ville foreta seg, kombinert med den politiske krisen på hjemmebane, gjorde at europeiske ledere inntok en avventende holdning til konflikten i Syria og andre storpolitiske spørsmål.

Til tross for EUs problemer var det liten grunn til å forvente at nasjonalister som Marine Le Pen – som er populære i Russland på grunn av sin russlandsvennlighet og beundring for Putin – umiddelbart ville komme til makten. Tvert imot tydet alt på at Angela Merkel og andre etablerte politikere ville lykkes i å holde på makten, og at globalistene derfor fortsatt ville utgjøre en betydelig maktfaktor.

I siste del av intervjuet snakket Isjtsjenko om situasjonen i Ukraina. Hovedbudskapet var at både USA og EU for lengst var lei av Ukraina, og at hverken amerikanerne eller europeiske ledere i det foregående året hadde foretatt seg noe som helst i forhold til landet. Forholdene i Ukraina hadde imidlertid utviklet seg fra vondt til verre, og både et fascistisk kupp og et totalt sammenbrudd med millioner av flyktninger var noe en måtte regne med.

At de såkalte Minsk-avtalene skulle føre til noen avslutning på konflikten i Ukraina hadde Isjtsjenko liten tro på da intet tydet på at Kiev-regimet ville oppfylle disse (”Det er for svakt til å krige, men klarer heller ikke å slutte fred”). Bare en radikal omlegging av amerikansk utenrikspolitikk i form av press på Kiev-regimet for å få dette til å oppfylle Minsk-avtalene kunne muliggjøre en løsning på den ukrainske krisen.

Trolig uttrykker de oppfastningene Isjtsjenko gav uttrykk for i intervjuet, den russiske elitens måte å oppfatte verden på.

Man er glad for Trumps valgseier og svekkelsen av de kreftene den antirussiske globalisten Hillary Clinton var en representant for. Men man vokter seg for overoptimisme i form av tro på en umiddelbar bedring av de amerikansk-russiske relasjonene, og foretrekker å avvente hvilken utenrikspolitikk Trump-administrasjonen faktisk vil føre. EUs problemer og et svekket Europa er utvilsomt noe man setter pris på i Moskva, men man har knapt noen illusjoner om at EU står foran et sammenbrudd, eller at personer som Le Pen i nær fremtid vil komme til makten. At det russiskfiendtlige Kiev-regimet befinner seg i en vanskelig situasjon og vil kunne bryte sammen er selvsagt positivt fra et russisk perspektiv. Men muligheten for et totalt ukrainsk sammenbrudd med millioner av flyktninger fyller trolig den russiske eliten med bekymring.

Dette innlegget ble publisert i Annet, Ukraina. Bokmerk permalenken.

1 svar til Forsiktig optimisme

  1. Tilbaketråkk: Ukrainsk eksilregjering? | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s