Ortodoks sentralbanksjef

Sjef for Russlands sentralbank, Elvira Nabiullina

Sjef for Russlands sentralbank, Elvira Nabiullina

I romjulen viste russisk tv et intervju med sjefen for Russlands sentralbank siden 2013, Elvira Nabiullina. I intervjuet opptrådte sentralbanksjefen som en liberalist og svoren tilhenger av markedsøkonomi. Bildet hun tegnet av russisk økonomi, var forsiktig optimistisk.

Ifølge Nabiullina hadde russiske banker tjent én trillion rubler i 2016, og 80 prosent av dette overskuddet var blitt brukt til å styrke egenkapitalen. Dette gjorde at det russiske bankvesenet var solid, og at bankene i de kommende årene ville kunne øke sine utlån til bedrifter og privatpersoner.

På spørsmål om Sentralbanken aktet å redusere sin utlånsrente – som i dag utgjør 10–12 prosent, avhengig av hvilken type lån det er snakk om – svarte Nabiullina nei. Sentralbankens mål var å redusere inflasjonen, som ved utgangen av 2016 var på 5,8 prosent, til 4 prosent i 2017. Og først i en situasjon der dette inflasjonsmålet var nådd, kunne utlånsrenten settes ned.

I intervjuet sa Nabiullina at russiske myndigheter forventet at bruttonasjonalproduktet ville øke med én prosent i 2017, og med 1,5–2 prosent i de følgende årene. En høyere vekstrate var ifølge sentralbanksjefen ikke mulig uten omfattende privatisering, omstrukturering og effektivisering.

Sentralbanksjefen uttalte også at hun var for privatisering av statsbanker for å gjøre disse mer effektive.  Og hun fremhevet betydningen av å bygge opp valutareservene. Målet var å øke disse fra dagens nivå på i underkant av 400 milliarder dollar til 500 milliarder dollar. Som svar på et spørsmål om hvorvidt hun var for bruk pensjonsfond til å gjennomføre investeringer, svarte Nabiullina et betinget ja. Pensjonsfond burde få investere deler av sin kapital i prosjekter med god sikkerhet.

Nabiullina fremtrådte i intervjuet som en sentralbanksjef av den klassiske skolen. Målet for Sentralbankens virksomhet var å bekjempe inflasjonen, å bygge opp valutareserver og å opprettholde en stabil rubelkurs. Så fikk det bli privat sektors oppgave å sørge for økonomisk vekst.

At Vladimir Putin har valgt å gjøre en person som Nabiullina, en erklært liberalist med bakgrunn fra det private næringsliv, til sentralbanksjef og å beholde henne i dagens situasjon der Vesten fører en økonomisk krig mot Russland ved hjelp av diverse sanksjoner, sier mye om hans økonomiske politikk. Denne har hatt som mål å sørge for makroøkonomisk stabilitet i form av lav inflasjon, stabil rubelkurs og overskudd på statsbudsjettet og å bygge opp valutareservene. Samtidig har næringslivet fått gode betingelser i form av lave skatter. Og omfordelingspolitikk har det knapt blitt gjort noe forsøk på. Sentralbanken har siden 1991 vært uavhengig med mandat til å forsvare en stabil rubel.

Russiske myndigheters økonomiske politikk har vært vellykket i den forstand at man har klart å holde inflasjonen nede og å forsvare en stabil rubelkurs, samtidig som de vestlige økonomiske sanksjonene ikke har klart å knekke russisk økonomi. Men 1–2 prosent økonomisk vekst er ikke tilstrekkelig til å gjøre Russland til et høyteknologisk og rikt land med en velstående befolkning.

Svaret til liberalister som Nabiullina på de økonomiske utfordringene Russland står overfor, er privatisering og effektivisering. Andre har krevd en overgang til en mobiliseringsøkonomi, altså til en form for økonomi som minner om den man hadde i sovjettiden da menneskelige og materielle ressurser ble mobilisert til å realisere gitte mål.

Det striden særlig har dreid seg om, er hvorvidt valuta- og pengepolitikken skal ha som mål å opprettholde en konvertibel og stabil rubel, eller om pengemengden heller bør tilpasses det innenlandske næringslivs behov.

Blant det som kan betegnes den nasjonalpatriotiske opposisjonen til Putins styre – som krever både en mer selvhevdende utenrikspolitikk og overgang til en mobiliseringsøkonomi – er personer som Nabiullina forhatt. Og på internett florerer det med påstander om at sentralbanksjefen har blitt arrestert eller flyktet til utlandet.

Arrestasjonen av daværende økonomiminister Aleksej Uljukaev på grunn av korrupsjonsanklager i november 2016 (se nyhetsbrev av 18. november 2016) satte fart i disse ryktene.

Dette innlegget ble publisert i Russisk økonomi. Bokmerk permalenken.

3 svar til Ortodoks sentralbanksjef

  1. Tilbaketråkk: Hvorfor står ikke jeg på listen? | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: Neppe pensjonsopprør | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Betalingssystemene i Russland, Kina og India knyttes sammen | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s