Syrisk fredsplan?

Møte mellom Russlands, Tyrkias og Irans utenriksministrer.

Møte mellom Russlands, Tyrkias og Irans utenriksministrer.

Ifølge Russlands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, er Russland, Tyrkia og Iran i ferd med å utarbeide en fredsplan for Syria, kan Gazeta.ru melde. Grunnlaget for fredsplanen skal være FNs sikkerhetsråds resolusjon 2254 som tar til orde for dialog mellom syriske myndigheter og den moderate opposisjonen, nedkjemping av terrorister og frie valg i Syria. Syrias territorielle integritet skal ifølge resolusjonen opprettholdes. Men russiske midtøsteneksperter Gazeta.ru har intervjuet, hevder at Russland og de to stormaktene i Midtøsten er i ferd med å dele Syria i hver sine interessesfærer.

For Tyrkia er det viktigste å kontrollere områdene i nord og å forhindre dannelsen av en kurdisk stat. For Russland er det viktigste å få opprettholde marinebasen i Tartus. Og for Iran er det viktigste å opprettholde et syrisk regime som gir landet adgang til Libanon, der den iranskvennlige Hizbollah-militsen har sin base, påpeker Gumer Isaev, leder av Senter for moderne midtøstenstudier. Denne oppfatningen deles av Jurij Mavasjev, leder av Senter for tyrkiastudier. Ifølge ham skal partene allerede være enige om grensene for sine respektive innflytelsessfærer.

Dersom disse opplysningene stemmer, betyr det at USA og diverse reaksjonære araberstater er satt på sidelinjen, at det er en virkelig sjanse for at det skal bli fred i Syria, og at det iran- og russlandvennlige Assad-regimet vil forbli ved makten i Damaskus. Dette er i så fall en diplomatisk triumf for Russland og Iran. Og det betyr at Tyrkia både har oppgitt sitt krav om fjerning av Assad-regimet og har brutt med USA og andre vestlige land som også har arbeidet for et regimeskifte i Syria.

Grunnlaget for forhandlingene i Moskva skal ifølge Sjojgu være befrielsen av Aleppo da Tyrkia spilte en viktig rolle ved evakueringen av krigere tilhørende den moderate opposisjonen og deres familier.

Møtet i Moskva fant sted dagen etter at en terrorist hadde drept Russland ambassadør i Tyrkia, Andrej Karlov. Putin og russiske myndigheter har imidlertid vært klare på at hensikten med terroraksjonen var å fremprovosere en konflikt mellom Russland og Tyrkia, for derved å vanskeliggjøre en fredsprosess i Syria.

Dette synet deles av de fleste russiske massemedier som har vært tilbakeholdne med å kritisere tyrkiske myndigheter for at drapet på ambassadøren kunne finne sted.

Befrielsen av Aleppo og forhandlingene Russland, Tyrkia og Iran nå fører om Syrias fremtid står i kontrast til maktesløsheten USA og dets forbundsfeller viser i Syria, illustrert både ved den manglende evnen til å fordrive IS fra Mosul og ved fraværet av konstruktive diplomatiske utspill.

Donald Trump har lovet at han vil bekjempe islamistisk terrorisme. Russland og Iran foretrekker imidlertid å utnytte maktvakuumet i Washington inntil Trump får sin administrasjon på plass til å etablere en orden i Syria som ivaretar deres geopolitiske interesser. Og Tyrkia føler seg sviktet av USA i kampen mot det Ankara betrakter som kurdiske terrorister, og velger å knytte seg til Russland og Iran.

Dette innlegget ble publisert i Midtøsten. Bokmerk permalenken.

1 svar til Syrisk fredsplan?

  1. Tilbaketråkk: Putin besøker Tyrkia. TurkStream åpnet | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s