Katt til president!?

Mus er de eneste som ikke stemmer på Barsik!

Mus er de eneste som ikke stemmer på Barsik!

Katten Barsik vant en overlegen seieren da den utenomparlamentariske opposisjonen i Russland ved en internettavstemning denne høsten skulle utpeke sin kandidat ved presidentvalget i 2018. Barsik fikk 63,6 prosent av stemmene. Nummer to ble geitebukken Timur, som fikk 20,4 prosent. På tredjeplass havnet den opposisjonelle bloggeren Aleksej Navalnyj, som fikk 3,6 prosent. Avstemningen sier det meste om hvor liten respekt folk har for den utenomparlamentariske eller systemkritiske opposisjonen, som fremtrer som splittet og demoralisert.

For fem år siden, i desember 2011, utløste anklager om fusk ved dumavalget protestdemonstrasjoner i Moskva, St. Petersburg og andre russiske byer som samlet titusener av deltakere. Demonstrasjonene truet aldri Vladimir Putins og myndighetenes maktstilling, slik vestlige massemedier kunne gi inntrykk av. Men de appellerte til deler av den urbane over- og middelklassen, trolig fordi disse heller ville ha Dmitrij Medvedev, den daværende innehaveren av presidentembetet, enn Putin som president.

Våren 2012, etter at Putin var blitt gjenvalgt som president, gikk protestdemonstrasjonene i oppløsning. Opposisjonslederne begynte dessuten å krangle seg imellom. Og sommeren 2013 ble den fremste av opposisjonslederne, Aleksej Navalnyj, som står for en blanding av liberalisme og russisk etnisk nasjonalisme, dømt til fem års fengsel for korrupsjon. Saken ble anket og behandles fremdeles av rettsvesenet. Men den satte utvilsomt Navalnyj i et dårlig lys.

Statskuppet i Ukraina i 2014 bidrog ytterligere til å diskreditere opposisjonen, som det store flertall av russere betrakter som en amerikansk eller vestlig femtekolonne. Samtidig har gjenforeningen av Krim med Russland og den russiske støtten til den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina økt Putins og myndighetenes popularitet. Og de vestlige økonomiske sanksjonene har ytterligere bidratt til å samle befolkningen rundt Putin, som fremtrer som en kompetent og handlekraftig leder.

Sommeren 2015 støttet 89 prosent Putin; i dag støtter ca 80 prosent presidenten.

At Donald Trump – som ikke bare er en erklært Putin beundrer, men som også selv plages av protestaksjoner – skal videreføre Obama-administrasjonens støtte til den utenomparlamentariske opposisjonen virker tvilsomt.

Uten folkelig tilslutning og utenlandske støttespillere er opposisjonens situasjon håpløs.

Mens de tobente representantene for den utenomparlamentariske opposisjonen fremtrer som demoraliserte, splittede og uten oppslutning i befolkningen, har Barsik kastet seg ut i en aggressiv valgkamp. Etter å ha vunnet en internettavstemning gjør han krav på å være ordfører i hjembyen Barnaul. Og han hevder at mus er de eneste som ikke stemmer på ham.

Geitebukken Timur er den eneste av de øvrige kandidatene Barsik tar på alvor. Timur er langt mer kjent enn de øvrige kandidatene, han appellerer til folks følelser, og han er ikke tidligere straffedømt, skal katten ha uttalt.

94 836 personer skal ha deltatt ved internettavstemningen.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

6 svar til Katt til president!?

  1. Tilbaketråkk: Hyllest av rasist | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: Putin, Navalnyj og Strelkov | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: En russisk Gerhardsen | Kaleidoskop

  4. Tilbaketråkk: Hvem er mektigst i Russland? | Kaleidoskop

  5. Tilbaketråkk: Russiske liberalere forbanner Trump | Kaleidoskop

  6. Tilbaketråkk: Bemerkelsesverdig stabilitet | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s