Putin besøker Japan

Vladimir Putin i samtale med japanske journalister.

Vladimir Putin i samtale med japanske journalister.

Torsdag 15. desember innleder Vladimir Putin et todagers statsbesøk i Japan. Den japanske statsministeren, Shinzo Abe, blir dermed den første G7-lederen som tar imot den russiske presidenten etter at befolkningen på Krim ved en folkeavstemning våren 2014 vedtok å gjenforenes med Russland.  Fra japansk side vil man trolig forsøke å ta opp spørsmålet om statusen til øygruppen Kurilene.

Kurilene befinner seg nord for Japan. På øyene finnes det verdifulle mineraler, og havområdene rundt dem inneholder rike fiskeforekomster. Det antas også at det kan være olje i området.

Høsten 1945 ble Kurilene besatt av sovjetiske styrker. I 1951 ble det i San Francisco undertegnet en fredsavtale mellom Japan og landets fiender under annen verdenskrig der Tokyo måtte avstå Kurilene. Denne avtalen ble ikke undertegnet av Sovjetunionen, hovedsakelig fordi Folkerepublikken Kina var blitt holdt utenfor fredsoppgjøret,

I 1956 tilbød Nikita Khrusjtsjov å gi Japan de to sørligste av øyene i Kurilene, mot at det ble inngått en fredsavtale. Amerikansk press gjorde imidlertid at den japanske ledelsen valgte ikke å undertegne noen avtale.

På slutten av Mikhail Gorbatsjovs styre og under Boris Jeltsin på 1990-tallet ble det fra sovjetisk/russisk side sendt ut signaler om at man kunne være villig til å avstå deler av Kurilene mot japanske løfter om kreditter og økonomisk samarbeid. Russiske myndigheters posisjon i dag, som Putin har gjentatt overfor japanske journalister i forkant av det planlagte statsbesøket, er at det ikke foreligger noe uløst territorielt spørsmål.

Den japanske holdningen har vært at man ikke vil inngå avtaler om økonomisk samarbeid med Russland før spørsmålet om Kurilenes status har fått en akseptabel løsning.

En kompliserende faktor er at Japan har en forsvarsavtale med USA, og at en russisk avståelse av en eller flere av de omstridte øyene vil kunne bety at det vil bli opprettet amerikanske militærbaser der. Den japanske ledelsen har dessuten provosert Moskva ved å annonsere at den vil gi Ukraina et lån på 1,85 milliarder dollar som skal brukes til våpenkjøp.

Striden om Kurilene må relateres til det større spillet om territorier i Østkinahavet. I Izvestija 13. desember 2016 skriver den russiske japaneksperten Viktor Kuz’minkov således at en av grunnene til at man fra japansk side er så opptatt av å få tilbake Kurilene, trolig er at den japanske ledelsen ønsker å bruke en endring av øygruppens status til å fremme territorielle krav overfor Korea og Kina, altså å undergrave fredsoppgjøret etter annen verdenskrig. Samtidig kan Russland, som har et godt forhold til Beijing, utnytte japanernes frykt for et stadig sterkere Kina og dermed få Tokyo til å nedtone sitt krav om grenseendringer.

Til tross for at forholdet mellom Putin og Abe regnes som godt, og den russiske presidenten skal møte den japanske statsministeren i hans hjem i Nagato, er det lite trolig at det vil bli inngått noen avtale om Kurilene. Derimot forventes det at det vil bli undertegnet flere avtaler om økonomisk samarbeid.

Japanske firmaer ønsker å investere i Russland, og det forhold at man fra japansk side mener å ha territorielle krav overfor Korea og Kina, har ikke vært til hinder for et omfattende økonomisk samarbeid med disse landene. Fra russisk side ønsker man investeringer, ikke minst til å utvikle det ressursrike Sibir, der kinesiske firmaer for lengst har etablert seg.

Russiske myndigheter har dessuten signalisert at de ønsker å inngå avtaler om felles økonomisk utnyttelse av Kurilene.

Man får tro at pragmatisme vil vinne over prinsipprytteri, og at den japanske ledelsen gir grønt lys for økonomiske samarbeidsprosjekter – samtidig den formelt opprettholder sitt krav på Kurilene.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

5 svar til Putin besøker Japan

 1. Fred Johs sier:

  Du har skrevet et godt og nøkternt innlegg som ikke er preget av den typiske vestlige misforståtte propagandaen.
  Vi trenger flere slike.

  Liker

 2. Ja, en bra, kort och nykter sammanfattning av det japansk-ryska förhållandet. Delar det på facebook. Tack!

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Putin leker med ilden | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s