Viktig dokumentar

ukraine-on-fireI forrige måned viste den russiske tv-kanalen REN TV den amerikanske stjerneregissøren Oliver Stones dokumentar Ukraine on fire. Dokumentaren er kritisk til amerikanske myndigheter som Stone mener regisserte kuppet mot Ukrainas lovlig valgte president, Viktor Janukovitsj, i 2014. Det mest verdifulle ved dokumentaren er at Janukovitsj og noen av hans nærmeste støttespillere får komme til orde og gi uttrykk for sitt syn på begivenhetene i 2013–14.

Filmen starter med et kort oversyn over ukrainsk historie og presenterer fascistiske og høyreekstremistiske bevegelser i mellomkrigstidens Ukraina og disse bevegelsenes herjinger under annen verdenskrig. Deretter tar den for seg amerikanske myndigheters støtte til ”fargerevolusjoner” rundt om på kloden, fremveksten av fascistiske og høyreekstremistiske organisasjoner i Ukraina på 1990-tallet, ”Oransjerevolusjonen” i 2004 og opprøret mot Janukovitsj i 2013–14. Budskapet er klart: Det går en linje fra mellomkrigstidens ukrainske fascisme til styrtingen av Janukovitsj, amerikanske myndigheter hadde ingen skrupler med å alliere seg med fascister og høyreekstremister for å innsette et russiskfiendtlig regime i Ukraina, og væpnede høyreekstremister førte an i det vestlige massemedier fremstilte som en folkeoppstand mot en diktator.

I filmen forteller Janukovitsj om hvorfor han ikke ville underskrive en avtale med EU som han mente ville ha ødelagt ukrainsk økonomi, hvordan dette ble brukt som påskudd til å utløse en godt planlagt oppstand og hvordan han etter utbruddet av oppstanden ble presset og bedratt av vestlige ledere og diplomater. Nære medhjelpere til den styrtede presidenten blir også intervjuet, og de forteller om hvordan drapene på demonstranter i tilknytning til den politiske krisen kom fullstendig overraskende på dem.

Stones film utgjør en motvekt til den vestlige fremstillingen av statskuppet mot Janukovits som et folkeopprør mot en diktator, og den dokumenterer amerikanske myndigheters involvering i kuppet. Problemet med filmen er at den gir inntrykk av at kuppet fullt ut var regissert av amerikansk etterretning som brukte ukrainske høyreekstremister som sitt redskap, mens den ignorerer andre aktører. Trolig spilte ukrainske oligarker som fryktet Janukovitsj’ økende makt, en minst like viktig rolle for organiseringen og finansieringen av kuppet som amerikansk etterretning. EU og sentrale EU-land som Tyskland og Polen var tungt involvert i den ukrainske krisen og forfulgte geopolitiske og økonomiske mål som ikke nødvendigvis sammenfalt med amerikanernes. Det får vi høre lite om, til tross for at det var EUs nei til Putins forslag om et trekantsarrangement mellom EU, Russland og Ukraina som utløste den ukrainske krisen.

På enkelte punkter slår filmen inn åpne dører. For eksempel er det i dag godt dokumentert at det var ekstremistiske elementer blant demonstrantene, og ikke Janukovitsj’ sikkerhetsstyrker, som stod bak drapene på demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev. Det har tysk tv (Neue Hinweise auf Maidan-Schützen) og BBC (Snipers at Maidan: The untold story of a massacre in Ukraine) allerede vist dokumentarer om.

Tilsynelatende har Ukraine on fire ikke blitt vist av vestlige tv-selskaper. Det er beklagelig og viser samtidig at Stone har rett i en av sine påstander i filmen, nemlig at folk i USA og andre vestlige land blir holdt i uvitenhet om viktige utenrikspolitiske spørsmål. Stones film gir ikke den fulle historien om krisen i Ukraina og statskuppet mot Janukovitsj, men de avsløringene og opplysningene som kommer frem i filmen, er så viktige at allmennheten burde ha krav på å få tilgang til dem.

Her er lenke til traileren til Ukraine on fire.

Her er lenke til Ukraine on fire, som man må betale for å få se.

Her er lenke til Ukraine on fire med russisk tale, som man kan se gratis.

Trykket i Friheten, 5. januar 2017.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s