Forbereder Kiev en ny gasskrig?

Blir gasskranen skrudd igjen?

Blir gasskranen skrudd igjen?

For noen dager siden påla Antimonopolkomiteen i Kiev det russiske gasselskapet Gazprom en bot på 6,8 milliarder dollar for angivelige brudd på internasjonal konkurranselovgivning ved transitt av gass til Europa via Ukraina. Russiske kommentatorer tolker dette som et tegn på at Ukraina forbereder en gasskrig med Russland.

Representanter for Gazprom har avvist den ukrainske boten ved å vise til at det er det ukrainske selskapet Naftogaz, og ikke Gazprom, som står for gasstransitten gjennom Ukraina. At ukrainske myndigheter skal få Arbitrasjeretten i Stockholm, som i henhold til inngåtte avtaler skal avgjøre eventuelle stridigheter mellom Gazprom og Naftogaz, til å akseptere boten anser Gazprom som utenkelig.

Russiske analytikere oppfatter boten som et tegn på at Kiev-regimet forbereder storstilt tyveri av russisk gass, som vil bli fremstilt som innkreving av boten.

Konflikten mellom Ukraina og Russland og strid om gassprisen har gjort at Kiev-regimet har søkt å begrense kjøpet av gass direkte fra Russland, og heller har prøvd å reimportere russisk gass fra diverse europeiske land til en høyere pris. Pr i dag er det ikke inngått noen avtale om russiske gassleveranser til Ukraina. De ukrainske gassreservene er imidlertid små, og vil kunne bli tømt i løpet av vinteren. I så fall vil det av tekniske grunner ikke være mulig å bruke ukrainske rørledninger til å forsyne Europa med russisk gass.

Skulle en slik situasjon oppstå – eller skulle Kiev-regimet ved tyveri av russisk gass fremprovosere en reduksjon av de russiske gassleveransene til europeiske forbrukere – vil det være en alvorlig trussel mot Europas energisikkerhet, gitt at 40 prosent av EU-landenes gassforbruk dekkes av import fra Russland.

Ukraina og Russland har utkjempet en rekke gasskriger som har truet gasstilførselen til Europa.

EU er åpenbart blitt lei av å holdes som gissel av Kiev-regimets endeløse konflikter med Russland. Et uttrykk for dette var EU-kommisjonens beslutning høsten 2016 om at Gazprom skulle få benytte inntil 90 prosent av gassledningen OPAL, som går fra Greifswald til Obernhau og fører russisk gass til Sentral-Europa, frem til 2033. Denne beslutningen tolkes som et uttrykk for EUs stigende mistro til Ukraina som transittland for russiske gassleveranser til Europa.

Sterke krefter i Tyskland og andre EU-land virker for å få fortgang i arbeidet med å legge en ny gassledning, Nord Stream 2, fra Russland til Tyskland langs bunnen av Østersjøen. Kombinert med den allerede eksisterende Nord Stream 1-ledningen vil en slik rørledning kunne overflødiggjøre Ukraina som transittland for russiske gassleveranser til Europa.

Tilsynelatende er Ukraina i ferd med å frata seg selv hardt tiltrengte inntekter ved å undergrave sin posisjon som transittland for russisk gasseksport til Europa.

Dette innlegget ble publisert i Russisk økonomi, Ukraina. Bokmerk permalenken.

1 svar til Forbereder Kiev en ny gasskrig?

  1. Tilbaketråkk: Gazprom setter ned foten | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s