Reddet Putin oljeprisen?

opecPå sitt møte i Wien 30. november ble medlemmene av OPEC (Organisasjonen av oljeeksporterende land) enige om å kutte oljeproduksjonen med 1,2 millioner fat i døgnet fra og med 1. januar 2017. Russland, som ikke er medlem av OPEC, har forpliktet seg til å kutte sin oljeutvinning med 300 000 fat. Tilsynelatende har Vladimir Putin spilt en nøkkelrolle for inngåelsen av avtalen om redusert oljeutvinning.

I henhold til avtalen vil OPECs medlemsland, som står for ca en tredjedel av oljeproduksjonen i verden, redusere sin oljeutvinning fra 33,7 til 32,5 millioner fat i døgnet. Saudi-Arabia vil påta seg det største produksjonskuttet ved å redusere sin oljeutvinning med 486 000 fat. Andre betydelige produksjonskutt vil bli foretatt av Irak, De forente arabiske emirater og Kuwait, som vil redusere sin oljeutvinning med henholdsvis 210 000, 139 000 og 131 000 fat. Iran skal i henhold til avtalen kunne øke sin oljeutvinning med 90 000 fat.

En forutsetning for avtalen er etter alt å dømme at oljeprodusenter som står utenfor OPEC, reduserer sin oljeutvinning med 600 000 fat i døgnet. Russlands energiminister, Aleksandr Novak, har i den anledning uttalt at Russland i 2017 vil kutte sin oljeutvinning med 300 000 fat.

Avtalen om å redusere oljeutvinningen, den første avtalen om produksjonsbegrensning OPEC har inngått siden 2008, fikk oljeprisen til å stige til 52 dollar pr fat. Sannsynligvis vil oljeprisen neste år bli mellom 50 og 60 dollar pr fat.

Et hinder for en avtale mellom OPECs medlemsstater om redusert oljeutvinning har vært Irans krav om å få øke sin oljeproduksjon for å kompensere for tapene knyttet til sanksjonsregimet landet var underlagt frem til 2015, da det ble inngått en avtale om inspeksjon av dets kjernefysiske anlegg. Dette har blitt avvist av Saudi-Arabia og andre araberstater, både fordi det betyr at de må øke sine egne produksjonskutt, og fordi de frykter at det sjiamuslimske Iran skal bli sterkere. I konfliktene i Syria og Jemen støtter araberstatene og Iran hver sin side.

Ifølge Pravda har Putin spilt en nøkkelrolle i arbeidet for å få til en avtale om redusert oljeutvinning. På G20-toppmøtet i Hangzhou i september i år skal Putin i samtaler med den saudiarabiske prinsen Muhammed ibn Salman ha tatt til orde for felles tiltak for å heve oljeprisen, og fra saudiarabisk side skal man ha erklært seg enig i dette. Kort etter G20-toppmøtet erklærte OPEC på et møte i Alger at det var nødvendig å redusere oljeutvinningen. I forkant av OPEC-møtet i Wien hadde Putin telefonsamtaler med Irans president, Hassan Rouhani, og oljeminister, Bijan Namdar Zangeneh, der han trolig har oppfordret iranerne til å vise måtehold med sine krav om å få utvinne mer olje.

Den forventede konfrontasjonen mellom Saudi-Arabia og Iran på toppmøtet i Wien uteble, og i stedet ble OPECs medlemsland enige om å redusere oljeutvinningen.

En oljepris mellom 50 og 60 dollar pr fat sikrer ikke bare oljeprodusentene i Midtøsten som har små kostnader knyttet til sin oljeutvinning, stor fortjeneste, men gir også oljeprodusenter som Russland og Norge betydelige inntekter. Samtidig er 50–60 dollar pr fat en for lav pris til at det for oljeprodusenter i USA og andre steder skal bli fristende å investere i utvinning av skiferolje. Ved siden av ønsket om å svekke Iran var redselen for fremvekst av skiferoljeproduksjon den viktigste grunnen til at Saudi-Arabia utvant så mye olje at oljeprisen våren 2016 kom under 30 dollar pr fat.

Dette innlegget ble publisert i Annet, Putin, Russisk økonomi. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s