Utsatt skandalerettssak

Viktor Janukovitsj klar til å vitne.

Viktor Janukovitsj klar til å vitne.

Sist fredag skulle en rettssak mot fem ansatte i det ukrainske sikkerhetspolitiet Berkut etter planen ha begynt ved en domstol i Kiev. De fem politifolkene er tiltalt for drap på demonstranter i tilknytning til Maidan-opprøret, altså opptøyene i Kiev i 2013–14 som førte til styrtingen av den daværende ukrainske presidenten, Viktor Janukovitsj. Janukovitsj, som i dag lever i eksil i Russland, skulle etter eget ønske delta som vitne i rettsforhandlingene ved hjelp av videooverføring fra en russisk domstol.

Rettssaken måtte imidlertid utsettes, etter planen til 28. november, siden ytterliggående ukrainske nasjonalister tilknyttet Høyre Sektor blokkerte fengselet der de fem politifolkene holdes i forvaring, slik at de ikke kunne møte i retten. Ukrainas innenriksminister, Arsen Avakov, uttalte i den forbindelse at myndighetene ikke ville komme i konflikt med demonstrantene ved å tvinge dem til å oppheve blokaden av fengselet, og at han selv langt på vei delte nasjonalistenes synspunkter og motiver.

Janukovitsj på sin side tolket hendelsen som et bevis på at Ukraina var styrt av ekstremister, og han erklærte at man burde spørre hvem som så seg tjent med at rettssaken ble forpurret.

Rettsaken fremkaller unektelig mange spørsmål. Det er oppsiktsvekkende og kritikkverdig at politifolk trekkes for retten for å ha oppfylt sin tjenesteplikt, mens forbrytelser begått av Maidan-opprørerne, heriblant drap på politifolk, som en følge av et generelt amnesti ikke etterforskes og straffes.

Videre er det grunn til å ta spørre hvordan innenriksminister Avakovs utsagn om at myndighetene ikke ville bruke makt mot de ukrainske nasjonalistene som blokkerte fengselet, slik at rettssaken kunne gjennomføres etter planen, skal forstås. Betyr det at nasjonalistene opererte i forståelse med myndighetene da de umuliggjorde domstolens arbeid, altså at dagens ukrainske myndigheter selv er ytterliggående nasjonalister? Eller betyr det at det er nasjonalistene, og ikke ukrainske myndigheter, som har den faktiske kontrollen i dagens Ukraina?

Endelig er det grunn til å spørre hvem som så seg tjent med at rettssaken, og dermed også Janukovitsj’ vitnemål, ble forhindret. I den forbindelse er det grunn til å peke på de mange opplysningene som har fremkommet etter statskuppet i Ukraina i 2014, om at det var radikale elementer blant demonstrantene, og ikke Janukovitsj’ politistyrker, som stod bak drapene på Maidan.

Kort tid etter dramaet i den ukrainske hovedstaden offentliggjorde russisk etterretning en telefonsamtale mellom Estlands utenriksminister, Urmas Paet, og EUs utenrikspolitiske koordinator, Catherine Ashton, der Paet sa at han hadde opplysninger som tydet på at det var ekstremistiske elementer blant demonstrantene som sto bak drapene på Maidan. I ettertid har Paet bekreftet innholdet i samtalen med Ashton.

Den 10. april 2014 viste tysk tv et dokumentarprogram om skytingen av demonstranter i Kiev. Budskapet var at de dødelige skuddene var blitt avfyrt fra Hotel Ukraina som demonstrantene kontrollerte, og at de nye ukrainske makthaverne ikke hadde gjort noe for å oppklare hvem som var ansvarlig for drapene på Maidan.

Den 12. februar 2015 viste BBC en dokumentar om blodbadet på Maidan. Her bekreftet ”Sergej” som hadde deltatt i kampene i den ukrainske hovedstaden, at opposisjonen hadde brukt skytevåpen.

I en pressekonferanse etter det avbrutte rettsmøtet erklærte Janukovitsj at han hadde beviser for at det var ekstremistiske elementer blant demonstrantene som stod bak drapene på Maidan, og at han ikke var i tvil om at rettssaken var blitt avbrutt for at han ikke skulle få fremlegge disse bevisene. Han sa også at han i ettertid hadde spurt seg selv om han burde ha erklært unntakstilstand og satt inn hæren mot demonstrantene, for derved å forhindre at ekstremister tilrøvet seg makten, men at han var glad for at han ikke gjorde dette siden det ville ha betydd utbruddet av borgerkrig.

På pressekonferansen snakket den tidligere presidenten også om forhandlingene med EU høsten 2013, opprøret på Krim, utbruddet av borgerkrig i Ukraina og behovet for nasjonal forsoning. Men han kom med lite nytt. Janukovitsj erklærte også at han selv ikke hadde noen politiske ambisjoner.

Bildet publikum satt igjen med etter pressekonferansen, var at Janukovitsj var en velmenende, men svak leder, en slags Ludvig XVI-skikkelse, som ikke hadde hatt styrke nok å gi de nødvendige ordrene til å slå ned Maidan-opprøret – og som derved utleverte Ukraina til ekstremister, med utbrudd av borgerkrig og tusener av døde som resultat.

At en person som Janukovitsj skal ha gitt ordre til å skyte på demonstrantene på Maidan er vanskelig å forestille seg.

 

Etterskrift: Den 28. november 2016 kunne Viktor Janukovitsj påbegynne sitt videooverførte vitnemål i tilknytning til rettsprosessen mot de fem drapstiltalte Berkut-tjenestemennene uten forstyrrelser fra Høyre Sektor. Han erklærte at Maidan-opprøret hadde vært en sammensvergelse organisert av oligarker og høyreekstremister for å styrte Ukrainas lovlige myndigheter, og han bedyret at han aldri hadde gitt ordre om å skyte på de opprørske folkemassene. Under en pause i rettsforhandlingene dukket Ukrainas generalprokurør (leder av påtalemakten), Jurij Lutsenko, opp i domstolen i Kiev og leste opp en erklæring om at Janukovitsj var anklaget for høyforræderi og fremprovosering av borgerkrig.

Hva som fikk ukrainske myndigheter og deres høyrenasjonalistiske støttespillere til denne gangen å la rettsforhandlingene forløpe uforstyrret, kan man bare spekulere i.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

2 svar til Utsatt skandalerettssak

  1. Tilbaketråkk: Ukrainsk eksilregjering? | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: Naiv Janukovitsj | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s