Skremmende resolusjon

Farlige RT-nyheter?

Farlige RT-nyheter?

Den 23. november vedtok Europaparlamentet med 304 mot 179 stemmer en resolusjon som oppfordret til bekjempelse av russisk propaganda. I resolusjonen heter det at Russland ved hjelp av propaganda og finansiell støtte til opposisjonelle partier og organisasjoner forsøker å så splid mellom EUs medlemsstater. Dette ble i resolusjonen sammenliknet med virksomheten til terroristorganisasjonen IS. Som den største informasjonsmessige trusselen mot EU og dets allierte pekte resolusjonen på den russiske tv-kanalen RT (tidligere Russia Today) og det russiske informasjonsbyrået Sputnik. Initiativtaker til resolusjonen var den tidligere polske utenriksministeren Anna Fotyga.

Resolusjonen har blitt fordømt av både det internasjonale og det europeiske journalistforbundet som angrep på ytringsfriheten, sensur og kaldkrigsretorikk. Den har også i harde ordelag blitt fordømt av russiske myndigheter.

Det er tvilsomt om resolusjonen, som ikke er bindende for EUs medlemsstater, vil få noen praktisk betydning. Dersom resolusjonen skulle føre til forsøk på å blokkere RTs sendinger til europeiske land, utvisninger av russiske journalister eller liknende, ville det være en skandale. Og russiske myndigheter ville utvilsomt svare med kraftige straffetiltak mot europeiske massemedier og journalister.

Det skremmende er at Europaparlamentet vedtok denne resolusjonen som står i grell kontrast til europeiske verdier som ytringsfrihet og pluralisme.

Resolusjonen må relateres til de repressive tiltakene mot russiske journalister og massemedier i flere europeiske land. Våren 2015 ble 115 russiske massemedier forbudt i Ukraina. Russiske journalister har en rekke ganger blitt nektet adgang til de baltiske statene. Også i Polen og Moldova opplever russiske journalister diverse former for trakassering.

Grunnene til at Europaparlamentet vedtok oppfordringen til å bekjempe russiske massemedier kan man bare spekulere i. Det kan være et uttrykk for de russofobe holdningene mange europeiske, og særlig østeuropeiske, politikere dessverre har. Det kan skyldes at den europeiske eliten er redd for at russiske massemedier skal gi nasjonalister og globaliseringskritikere mulighet til å ytre seg, slik at det europeiske integrasjonsprosjektet trues. Brexit og Donald Trumps valgtriumf kan ha forsterket denne redselen. Og polakker og baltere, som var pådriverne for resolusjonen, kan ha fryktet en tilnærming mellom Putin og Trump – og forsøkt å motvirke en slik tilnærming ved å fremprovosere en forverring av klimaet mellom Russland og de vestlige landene.

For Putin er denne type resolusjoner manna fra himmelen siden de overbeviser de fleste russere om at omverdenen er mot Russland. Og folk som føler seg omgitt av en fiendtlig omverden, støtter opp om sine ledere.

At resolusjonen og de tiltakene den eventuelt måtte utløse, skal bedre de vestlige landenes sikkerhet er tvilsomt. Problemet de vestlige landene står overfor, er ikke russiske massemedier og russisk propaganda. Problemet er at et stadig økende antall mennesker i Vesten ikke lenger har tillit til sine massemedier, slik Trump viste ved å vinne presidentvalget til tross for at nesten alle massemediene var mot ham. Derfor søker stadig flere til alternative informasjonskilder som RT.

At folk i Vesten ikke lenger har tillit til massemediene, eller politikerne sine for den saks skyld, skyldes at de oppfattes som elitistiske og lite opptatt av vanlige menneskers problemer. Dessuten har ”mainstream” massemedier undergravd sin stilling ved å være forsiktige med å omtale problemene knyttet til flyktningkrisen og masseinnvandringen av mennesker fra fattige land til Europa.

Trykket i Friheten 8. desember 2016.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s