Store forventninger

Vesti nedeli

Vesti nedeli

Mens vestlige kommentatorer uttrykker uro over utfallet av det amerikanske presidentvalget, legger russiske massemedier ikke skjul på sin glede over valget av Donald Trump til amerikansk president. Vesti nedeli (Ukesnyhetene), flaggskipet på russisk statlig tv, sist søndag var en hyllest til Trump og personene han omgir seg med. At programleder Dmitrij Kiseljov hadde store forventninger til en bedring av de amerikansk-russiske forbindelsene var det liten tvil om.

Michael Flynn, den pensjonerte generalen Trump har utpekt til sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, ble beskrevet som en modig person som hadde kritisert Obama-administrasjonens samarbeid med islamister, og som på russisk tv hadde tatt til orde for et amerikansk-russisk samarbeid for å knekke IS. Reince Priebus, den kommende stabssjefen i Det hvite hus, ble omtalt som en greskortodoks kristen med russiske aner. Steve Bannon, lederen av det konservative nettstedet Breitbart, som europeiske kommentatorer har brennmerket som rasist og høyreekstremist, ble rost som den som hadde hjulpet Trump med å bryte de liberale massemedienes informasjonsmonopol.

Trumps ektefelle, Melania, ble beskrevet som en eventyrprinsesse. Og hun og de andre kvinnene i Trumps familie, som vestlig presse har omtalt som barbiedukker, ble fremstilt som intelligente og sterke personer. Tv-seerne fikk også se Trumps fem år gamle barnebarn Arabella deklamere et dikt på kinesisk.

Protestene mot valget av Trump til president ble beskrevet som pøbelstreker fremprovosert av den liberale pressen. Det ble også vist bilder av personer som viftet med homoflagg i protestdemonstrasjonene, noe som definitivt ikke var egnet til å fremkalle sympati for demonstrantene blant russere.

I Vesti nedeli var det også et lengre innslag om hvordan Mikheil Saakasjvili, mannen som i 2008 fremprovoserte en krig mellom Russland og Georgia, og andre georgiere har blitt tvunget til å oppgi toppjobbene de har hatt i Ukraina. Dette ble forklart med at det dreide seg om personer som var blitt innsatt av Obama-administrasjonen, og som ingen lenger hadde bruk for.

Et bilde på hvilke forhåpninger man i Russland knytter til Trumps maktovertakelse, ikke minst relatert til det utenrikspolitiske spillet mellom statene, er en Pravda-artikkel med den talende tittelen ”Ukraina og Litauen vil bli de første til å måtte svare for sine pøbelstreker”. Artikkelen har vært å finne på Pravdas hjemmeside siden den ble publisert like etter Trumps valgtriumf. Her gjengis historien om hvordan ukrainske myndigheter hadde vært med på å tvinge Trumps rådgiver Paul Manafort til sommeren 2016 å trekke seg ved å fremstille ham som en som hadde latt seg kjøpe av den styrtede russiskvennlige ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj. Og ukrainske og litauiske politikeres mildt sagt lite flatterende karakteristikker av Trump trekkes frem. Resultatet av denne oppførselen var at Trump nektet å møte den ukrainske presidenten, Petro  Porosjenko, da denne høsten 2016 besøkte New York, og at han rådet balterne til å flytte til Afrika dersom de ikke likte å ha Russland som nabo, konstaterte avisen med dårlig skjult skadefryd.

Også tyske og franske politikeres lite pene omtale av Trump omtales i artikkelen. At dette er noe europeerne vil komme til å måtte betale en pris for, er avisen ikke i tvil om.

I tilknytning til synet på Trump i Russland bør også den russisk-israelske pensjonerte etterretningsoffiseren Jakov Kedmi nevnes. I utallige intervjuer har han karakterisert Trump som en forsvarer av vanlige amerikaneres interesser mot den globalistiske eliten, som en økonomisk reformator, og som en realist som har forstått at USA ikke har råd til å opptre som verdens politimann. Problemene i Ukraina, Syria og andre steder bør ifølge Kedmi løses gjennom direkte forhandlinger mellom Putin og Trump.

At russiske kommentatorer har store forventninger til Trump er knapt til å undres over. Forholdet mellom Russland og de vestlige landene anført av USA er i dag dårlig, noe konflikten i Ukraina, borgerkrigen i Syria og de vestlige økonomiske sanksjonene mot Russland er et klart uttrykk for. En amerikansk president som velger å konsentrere seg om USAs egne problemer, og som derved gir Russland friere hender til å fremme egne geopolitiske og økonomiske interesser i Ukraina, Midtøsten og andre steder, vil selvsagt være ønskelig fra et russisk synspunkt. Med en pragmatiker i Det hvite hus vil de vestlige økonomiske sanksjonene også kunne bli opphevd. Den verdikonservative Trump som snakker om forsvar av tradisjonelle verdier, vil dessuten for de fleste russere fremstå som en langt mer naturlig samarbeidspartner enn en liberaler som Barack Obama som forsvarer likekjønnete ekteskap, og som opplyser Det hvite hus i regnbuefarger for å vise sin støtte til seksuelle minoriteter.

Trumps betoning av behovet for en sterk leder og hans understrekning av at han utelukkende vil la seg lede av USAs interesser er dessuten i samsvar med russiske oppfatninger av politikk. Russerne er realister, og de mener at god politikk blir til ved at ledere som er klar over hva de vil, møtes, snakker åpent ut og fatter avgjørelser basert på reelle interesser og faktisk foreliggende styrkeforhold. Uavhengig av hvilken politikk Trump vil måtte komme til å stå for, vil det for Putin og den russiske ledelsen være langt lettere å forholde seg til ham som leder enn til et kollektiv som for eksempel EU-kommisjonen, eller til europeiske ledere som snakker om demokrati, menneskerettigheter og minoritetsvern fremfor å si hva de faktisk ønsker. Obama har i sin lederstil vært en europeisk politiker som har søkt å pakke forfølgelsen av amerikanske interesser inn i kollektive strukturer og pene fraser. Det har irritert den russiske ledelsen som i beste fall unødvendig formalisme og frasemakeri og som i verste fall hykleri.

Dette innlegget ble publisert i Annet. Bokmerk permalenken.

1 svar til Store forventninger

  1. Tilbaketråkk: Suverenitet, sterkt forsvar og fornyelse | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s