Oppsiktsvekkende arrestasjon

Aleksej Uljukaev i retten, 15. november 2016.

Aleksej Uljukaev i retten, 15. november 2016.

Den 14. november 2016 ble Russlands minister for økonomisk utvikling, Aleksej Uljukaev, arrestert, mistenkt for å ha mottatt to millioner dollar i bestikkelser knyttet til oljeselskapet Rosnefts oppkjøp av aksjemajoriteten i det statskontrollerte oljeselskapet Basjneft. Arrestasjonen har, naturlig nok, utløst en mengde kommentarer og spekulasjoner.

Ifølge påtalemyndighetene skal Uljukaevs telefon ha blitt avlyttet siden sommeren 2016, og den daværende ministeren skal ha tiltrukket seg FSBs (Den føderale sikkerhetstjenestens) oppmerksomhet ved å opptre truende i samtaler med representanter for Rosneft knyttet til privatiseringen av Basjneft. Det ble innledet etterforskning mot Uljukaev, og etterforskningen gjorde at han ble arrestert midt på natten, anklaget for grov korrupsjon. Uljukaev ble brakt for en domstol i Moskva og pålagt husarrest mens etterforskningen mot ham pågår. Han ble også avsatt fra sin ministerpost. Selv benekter Uljukaev, som risikerer 15 års fengsel, enhver straffeskyld.

Flere russiske politikere har uttalt seg positivt om arrestasjonen av Uljukaev som de mener viser at ingen er hevet over loven, og at kampen mot korrupsjon føres med den nødvendige strenghet. Statsminister Dmitrij Medvedev betegnet arrestasjonen av Uljukaev som en ekstraordinær hendelse som viste at ingen var hevet over loven. Samtidig understreket han at det var opp til domstolene å avgjøre hvorvidt Uljukaev var skyldig eller ei. Ordfører i Dumaen, Vjatsjeslav Volodin, tolket pågripelsen av Uljukaev som et bevis på at alle var like i kampen mot korrupsjon, inkludert en minister. Dumarepresentant Natalja Poklonskaja uttalte at arrestasjonen av Uljukaev viste at det ikke fantes urørlige toppembetsmenn i Russland.

Den tidligere amerikanske ambassadøren i Moskva, Michael McFaul, derimot, sendte ut en twittermelding om at pågripelsen av Uljukaev var politisk motivert og skyldtes at Uljukaev var en av liberalerne i regjeringen. Og den Putin-kritiske bloggeren og samfunnsaktivisten Aleksej Navalnyj la ut en video på YouTube der han erklærte at arrestasjonen av Uljukaev viste at Putin fryktet en sammensvergelse fra sine egne ministre og toppembetsmenn, og at han derfor hadde ofret en av dem for å sette skrekk i resten.

Kommentatorer har tolket arrestasjonen av Uljukaev som et bevis på at det foregår en maktkamp innen den russiske styringseliten mellom liberalere og antiliberalere. Uljukaev, som er økonom av utdannelse, samarbeidet på begynnelsen av 1990-tallet med den erkeliberale økonomen Jegor Gajdar, mannen som ledet Russlands sjokkartede overgang til markedsøkonomi, og i 1999 forsøkte han å bli valgt inn i Dumaen som representant for ”Unionen av høyrekrefter” Senere arbeidet han for Russlands markedsorienterte finansminister, Aleksej Kudrin, og i 2004–13 var han assisterende direktør for Russlands sentralbank. Denne bakgrunnen gjorde at Uljukaev ble regnet som liberaler og tilhenger av markedsøkonomi. Arrestasjonen antas å svekke statsminister Dmitrij Medvedev som også går for å være en liberaler. Den har også blitt tolket som et forsøk på å forhindre at Aleksej Kudrin, som gikk av som finansminister i 2011, igjen skal bli opptatt i regjeringen.

Også en annen omstridt rettsprosess knyttet til anklager om økonomiske forbrytelser pågår i Russland i disse dager. Begge viseguvernørene i Kemerovo oblast, sjefen for den regionale påtalemyndigheten og flere høytstående embetsmenn er nylig blitt trukket for retten anklaget for forsøk på å tiltvinge seg kontrollen over et gruveselskap ved hjelp av utpressing. Aman Tuleev, som har vært guvernør for Kemerovo-området siden 1997, har uttalt til pressen at han oppfatter anklagene som politisk motiverte og et forsøk på å presse ham ut av guvernørembetet.

For utenforstående er det vanskelig å avgjøre om dette er konspirasjonsteorier.

Det som er sikkert, er at russiske massemedier og samfunnsaktivister som Navalnyj med stor glede kaster seg ut i spekulasjoner om skjulte motiver knyttet til rettsprosesser mot høytstående personer. At de fritt kan gjøre det viser at ytringsfriheten i Russland er langt mer omfattende enn folk i Vesten tror.

Dette innlegget ble publisert i Russisk politikk. Bokmerk permalenken.

1 svar til Oppsiktsvekkende arrestasjon

  1. Tilbaketråkk: Traust tale til nasjonen | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s