En absurd erklæring

Inngåelse av Molotov-Ribbentrop-pakten, Moskva 23. august 1939.

Inngåelse av Molotov-Ribbentrop-pakten, Moskva 23. august 1939.

Den 20. oktober vedtok Radaen i Kiev en ”Erklæring om minne og solidaritet” der det hevdes at annen verdenskrig ble utløst ved at to totalitære regimer, Nazi-Tyskland og Sovjetunionen, inngikk den såkalte Molotov-Ribbentrop-pakten 23. august 1939, som angivelig gav Hitler frie hender til å angripe Polen. En tilsvarende erklæring har blitt vedtatt av den polske Sejmen og skal etter planen vedtas av det litauiske parlamentet. At Radaen vedtok denne erklæringen kan ikke betegnes som annet enn absurd.

Historisk sett er det intet grunnlag for å gi Sovjetunionen skylden for utbruddet av annen verdenskrig. Tvert imot gjorde sovjetledelsen på 1930-tallet nærmest desperate forsøk på å etablere et kollektivt sikkerhetsarrangement rettet mot ”revisjonistmaktene” Tyskland, Japan og Italia. England og Frankrike, derimot, bestrebet seg på å få til en avtale med Hitler og gav den tyske føreren den ene innrømmelsen etter den andre. Denne innrømmelsespolitikken toppet seg med München-avtalen i september 1938 da Vestmaktene gav Tsjekkoslovakia til Hitler.

Selv etter München-avtalen forsøkte sovjetledelsen å få til en avtale med England og Frankrike om militært samarbeid. Først da det sommeren 1939 var åpenbart at Vestmaktene ikke ønsket å inngå en forpliktende allianse med Sovjetunionen, valgte Stalin og sovjetledelsen å inngå en ikke-angrepsavtale med Hitler-Tyskland.

At dagens ukrainske politikere omskriver historien for å sverte Sovjetunionen er knapt til å undres over. Det oppsiktsvekkende er at ukrainerne, i likhet med litauerne, åpenbart ikke har forstått konsekvensene av å desavuere Molotov-Ribbentrop-pakten, eller mer generelt den internasjonale orden som oppstod som en følge av annen verdenskrig. Dersom Molotov-Ribbentrop-pakten er illegitim, burde de vestukrainske områdene, inklusive Lviv, som tilfalt Sovjetunionen som en følge av pakten og den polske statens sammenbrudd høsten 1939, logisk sett tilbakeføres til Polen. Og litauerne burde levere Vilnius, som polakkene okkuperte i 1922, tilbake til Polen. Eller hva med Bessarabia og Bukovina? Skal Ukraina levere disse områdene tilbake til Romania?

Eller hva med Transkarpatia som Stalin i 1945 tvang Tsjekkoslovakia til å avstå til Sovjetunionen? Skal ukrainerne ta et oppgjør med stalinisme, totalitarisme og sovjetisk aggresjon, burde en tilbakelevering av Transkarpatia til Slovakia være et selvfølgelig første steg.

Mange polakker betrakter områdene Polen som en følge av annen verdenskrig måtte avstå til Sovjetunionen, som polsk territorium. Flere hundre tusen polakker mener dessuten at de har krav på eiendommer i Ukraina og Hviterussland de eller deres forfedre ble tvunget til å oppgi i tilknytning til befolkningsutvekslingen mellom Sovjetunionen og Polen etter annen verdenskrig. Selv om polske krav om grenseendringer neppe er nært forestående, kan millioner av ukrainere umulig ha interesse av at eiendomsretten deres til jord, boliger og andre verdier undergraves ved at legitimiteten til den internasjonale orden som gav dem denne eiendomsretten, undergraves.

Det er også underlig at Kiev-regimet bestreber seg på å gjøre Ukraina til medlem av EU. Å tro at Ukraina skal kunne oppnå EU-medlemskap uten at det fra polsk side reises krav om kompensasjon fra ukrainske myndigheter og borgere til polske statsborgere for eiendommer de eller deres forfedre etter annen verdenskrig måtte avstå til den ukrainske sovjetrepublikken, er naivt.

Trykket i Klassekampen 11. november 2016.

Dette innlegget ble publisert i Ukraina. Bokmerk permalenken.

4 svar til En absurd erklæring

  1. Tilbaketråkk: Nabokrangel med uhyggelig forhistorie | Kaleidoskop

  2. Tilbaketråkk: Putin tar et oppgjør med historieforfalskning | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Skal vi gi Vest-Ukraina til Polen? | Kaleidoskop

  4. Tilbaketråkk: «Skal vi gi Vest-Ukraina til Polen?» | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s