Viktig avgjørelse

OPAL-rørledningen.

For noen dager siden gav EU-kommisjonen det russiske gasselskapet Gazprom tillatelse til å benytte inntil 90 prosent av kapasiteten til gassledningen OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung) frem til 2033. Dette tolkes av olje- og gassanalytikere som en erkjennelse fra EUs side av at Russland vil være den viktigste leverandør av energi til Europa i mange tiår fremover.

OPAL ble bygd i 2009–11, går fra Greifswald til Olbernhau og forbinder Nord Stream, gassrørledningen mellom Russland og Tyskland gjennom Nordsjøen, med diverse gassdistribueringssystemer i Sentral-Europa. Ved å gi Gazprom rett til å bruke inntil 90 prosent av kapasiteten til OPAL satte EU-kommisjonen til side sin såkalte tredje energipakke som har til hensikt å motvirke monopoldannelser i energisektoren, blant annet ved å frata energiprodusenter kontrollen over distribusjonen av energien. Konkurrerende gassleverandører som kunne ha benyttet OPAL, fantes imidlertid ikke; og alternativet til å gi Gazprom råderett over rørledningen, var å fylle den med ”teknisk gass” for å sikre det nødvendige trykk i ledningen. Det ville ha vært absurd.

EU-kommisjonens innrømmelse i forhold til OPAL, og implisitte erkjennelse av Europas avhengighet av russisk gass, har fått russiske analytikere til å uttrykke håp om at byggingen av en ny gassrørledning mellom Russland og Tyskland gjennom Østersjøen, Nord Stream II, snart må komme i gang.

Et viktig moment er at det i EU er en stigende skepsis til Ukraina som transittland for russiske gassleveranser til Europa. For å gjøre Ukraina til et sikkert transittland vil det være nødvendig å investere flere milliarder dollar i oppgradering av gassledningene som går gjennom landet. Kiev, som bruker inntektene fra transitt av russisk gass til å fylle gapende hull i statsbudsjettet, har ikke vist noen vilje til å foreta slike investeringer. Ukraina har dessuten vært involvert i flere ”gasskriger” med Russland som har truet gasstilførselen til Europa.

Et annet viktig moment er at Russland, delvis som et svar på vestlige økonomiske sanksjoner, har begynt å rette sin økonomi, inkludert olje- og gassektoren, østover. Jevnfør undertegnelsen av en avtale mellom Gazprom og Kinas nasjonale olje- og gasselskap i 2014 om leveranser av russisk gass til en verdi av flere hundre milliarder dollar til Kina i de kommende tiårene. Senest i 2021 vil en rørledning mellom russiske gassfelt i Sibir og Kina være i drift.

Konkurransen om russisk gass vil øke i årene fremover, og EU vil sannsynligvis bli tvunget til å gjøre flere innrømmelser til Gazprom.

Noen som garantert misliker at Europa knytter dekningen av sitt energibehov til import av russisk gass, er amerikanerne. Men det er lite de kan gjøre for å motvirke dette.

 

Dette innlegget ble publisert i Russisk økonomi. Bokmerk permalenken.

1 svar til Viktig avgjørelse

  1. Tilbaketråkk: Forbereder Kiev en ny gasskrig? | Kaleidoskop

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s