Knute på tråden?

Hviterusslands president, Aleksandr Lukasjenko.

Forholdet mellom Minsk og Kiev har til nå vært godt. For noen dager siden offentliggjorde avisen Belarus’ segodnja (Belarus i dag) som regnes som talerør for Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, imidlertid opplysninger om at ukrainske luftfartsmyndigheter skal ha truet med å bruke jagerfly mot et hviterussisk passasjerfly for å få det til å lande på ukrainsk territorium.

Den 24. oktober trykket Belarus’ segodnja utskriften av en samtale mellom flygeledelsen ved flyplassen i Kiev og besetningen på et fly tilhørende det hviterussiske flyselskapet Belavia som 21. oktober var på vei fra Kiev til Minsk. Av samtalen fremgår at flygeledelsen forlangte at flyet umiddelbart returnerte til flyplassen i Kiev, og at det ble truet med bruk av jagerfly dersom kravet ikke ble etterfulgt. Besetningen valgte å snu, og flyet landet på flyplassen i Kiev der en av passasjerene, den ukrainsk-armenske journalisten Armen Martirosjan, ble pågrepet av ukrainske sikkerhetsmyndigheter.

I et intervju med Ukraina.ru 25. oktober bekreftet Martirosjan, som i dag er bosatt i Moskva og kjent som en kritiker av Kiev-regimet, hendelsen. Ifølge Martirosjan, som hadde vært på et kortvarig besøk i Kiev, ble han i et par timer avhørt av ukrainske sikkerhetsmyndigheter, og hans bagasje ble gjennomsøkt. Men da ukrainerne ikke fant noe mistenkelig, fikk han ta et kveldsfly til Minsk.

Truslene mot det hviterussiske passasjerflyet utløste, naturlig nok, en skarp hviterussisk protest til ukrainske myndigheter.

Denne historien reiser flere spørsmål: For det første er det underlig at ukrainske myndigheter ikke pågrep Martirosjan på flyplassen i Kiev dersom de betraktet ham som en sikkerhetstrussel, men lot ham sette seg på et fly til utlandet som de deretter tvang til å returnere. Det tyder på kaos i den ukrainske sikkerhetstjenesten. Dernest er det dramatisk og klanderverdig at et lands luftfartsmyndigheter truer med å bruke jagerfly mot et passasjerfly. Det får en til å tenke på 27. juli 2014 da et passasjerfly på vei fra Nederland til Malaysia ble skutt ned over Øst-Ukraina under uklare omstendigheter, med 298 døde mennesker som resultat. Det mest interessante spørsmålet er imidlertid hvorfor en avis som fungerer som talerør for hviterussiske myndigheter, valgte å offentliggjøre de ukrainske truslene mot det hviterussiske flyet. Er det et signal om at Lukasjenko ønsker å distansere seg fra Kiev?

I kampen om Ukraina etter statskuppet mot Viktor Janukovitsj i 2014 har Lukasjenko ikke tatt Russlands parti, slik mange hadde forventet at han ville gjøre. Forklaringen er trolig at han ble skremt av den russiske anneksjonen av Krim og støtten til opprøret i Øst-Ukraina, og at han øynet en mulighet til å bedre forholdet til Vesten. Lukasjenko deltok demonstrativt ved innsettelsen av den russiskfiendtlige Petro Porosjenko som ukrainsk president i 2014. Han har ikke stilt hviterussisk territorium til disposisjon for opprørerne mot Kiev-regimet. Og han har offentlig erklært at Hviterussland vil forsvare seg mot enhver form for ytre aggresjon – les russisk innblanding i landets indre forhold. Lukasjonko har også vært vert for forhandlinger for å løse den ukrainske krisen, jevnfør undertegnelsen av de såkalte Minsk-avtalene i 2014 og 2015.

Opptredenen under den ukrainske krisen kan ha gitt Lukasjenko mindre ”betaling” fra de vestlige landene enn han hadde forventet. Vestlige menneskerettighetsorganisasjoners angrep på det hviterussiske regimet har riktignok nærmest opphørt. Men vestlige kreditter har uteblitt, og Lukasjonko har ikke blitt invitert på statsbesøk til vestlige hovedsteder. I en slik situasjon kan Lukasjenko ha sett det som opportunt igjen å orientere seg mot Moskva – ikke minst fordi en for åpenlys flørting med Vesten kan føre til russiske straffetiltak i form av dyrere olje- og gassleveranser.

Dette innlegget ble publisert i Hviterussland, Ukraina. Bokmerk permalenken.

5 svar til Knute på tråden?

  1. Torgeir Bøhler sier:

    Tror dette er en meget treffsikker beskrivelse av Hviterusslands adferd i kjølvannet av Maidan. I det hele tatt en meget nyttig blogg.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Hva ønsker Lukasjenko? | Kaleidoskop

  3. Tilbaketråkk: Lukasjenko manøvrerer mellom Moskva og Kiev | Kaleidoskop

  4. Tilbaketråkk: Lukasjenko viser klørne. Vesten viser sin dobbeltmoral | Kaleidoskop

  5. Tilbaketråkk: Lukasjenko viser klørne. Vesten viser sin dobbeltmoral. | steigan.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s